Anita Ceuppens denkt als 55-jarige onderneemster nog lang niet aan stoppen. Na jarenlang in een bouwbedrijf gewerkt te hebben, wisselt ze de overalls nu in tegen een mooie outfit uit de gevarieerde collectie. A&L All in one is een kledingzaak én een verzorgingscentrum in één. Van een nieuwe outfit, een mani- of pedicure en een gelaatsverzorging tot een frisse nieuwe snit of een deugddoende massage: bij je All in one kan je er steeds voor terecht. Samen met haar 21-jarige dochter stapt Anita zo in een nieuw avontuur. “Steeds meer mensen hechten veel belang aan een goede verzorging en een mooi figuur.”

Om 10u ‘s ochtends krijgen we Anita te pakken voor een gesprek. Op dat moment is ze al 5 uur wakker. Voor dag en dauw opstaan uit passie voor je zaak: het lijkt wel een constante in deze interviewreeks met ondernemers. Toch is het, zo blijkt uit ons gesprek, een noodzaak: “Een eigen zaak overeind houden is keihard werken.”

All-in-one

“Ik heb jarenlang in een zaak voor bouwmaterialen gewerkt, tot mijn man en ik daarmee gestopt zijn in december,” vertelt Anita. Zij deed al het papierwerk, onderhield het contact met de klanten, maar trok ook vaak haar werkkledij aan om de vrachtwagens te laden en te lossen, stabilisé te maken en allerlei klussen mee te doen… “In de bouw moet je je mannetje staan, het was hard werk, maar toen we besloten ermee te stoppen in december was ik nog niet van plan om met pensioen te gaan.”

"Toen mijn dochter afstudeerde hebben we de knoop doorgehakt en zijn we eraan begonnen.”

“Ik speelde al even met het idee om een all-in-one zaak te openen, omdat mensen niet graag rondrijden naar alle verschillende zaken waar ze moeten zijn en zo heel wat tijd besparen. Bovendien zorgt het voor meer comfort. Toen mijn dochter afstudeerde hebben we de knoop doorgehakt en zijn we eraan begonnen.”

Een moeder- dochterduo

“Mijn dochter is nu 21 en het samenwerken verloopt vlot. Ze is nog jong, maar ze neemt het gelukkig aan als ik goede raad geef en bovendien luistert ze er ook naar. We hebben een goede verdeling van de taken: ik hou mij bezig met de boekhouding en de kledingzaak, zij met alles wat met gezondheid en verzorging te maken heeft. Soms lopen onze taken wat door elkaar maar we hebben wel al een goede balans gevonden.”

Een verzorgingscentrum, is daar vraag naar? Absoluut, vindt Anita. “Mensen vinden verzorging héél belangrijk en zijn tegenover vroeger nog meer met hun figuur bezig.” En dan heeft ze het niet enkel over vrouwen, maar ook over mannen. “Een gezichtsverzorging, een mani- of pedicure of een lekkere massage als ze gestresst zijn: dat zijn dingen waar we ook geregeld mannen voor over de vloer krijgen, dat taboe is dus wel weggevallen.”

"We hebben een breed aanbod zodat iedereen bij ons terechtkan, zowel voor verzorging als kledij."

Wie langskomt bij All-in-one wordt deskundig begeleid en wegwijs gemaakt in de wereld van de vermagerapparaten, huidverjongingskuren, make-up en wimperextensions, etc. “We hebben een breed aanbod zodat iedereen bij ons terechtkan, zowel voor verzorging als kledij.”

Tips voor jonge ondernemers

De zaak oprichten heeft best wat voeten in de aarde gehad. Als we Anita vragen wat ze uit haar jarenlange ervaring als onderneemster geleerd heeft, onthoudt ze vooral het volgende:

“Zorg ervoor dat alles goed op papier staat voor je aan iets begint. Je kan soms de fout maken om mensen op hun woord te vertrouwen en zo overeenkomsten af te sluiten, zoiets mag je niet doen. Het klinkt misschien wat cynisch, maar als het om geld gaat moet je de dingen op papier zetten. Dat is een goede levensles die van pas komt voor elke ondernemer.”

Haar band met BlueGround

Anita werkt al sinds 2002-2003 samen met BlueGround.“Ik ben heel toevallig met BlueGround in contact gekomen,” vertelt ze. “Hun zaak was gelegen in dezelfde straat als die van mij en nadat mijn vorige boekhouder op pensioen ging ben ik er eens binnengestapt. Ik werd meteen goed ontvangen door Carine en besloot met hen in zee te gaan. Ondertussen is Carine niet enkel mijn boekhoudster en vertrouwenspersoon geworden, maar ook een hele goede vriendin.”

Een goede boekhouder

Voor Anita is het duidelijk wat een boekhouder allemaal moet kennen en kunnen. “Een boekhouder luistert en probeert voor alles de gepaste oplossing te vinden. Dat betekent dat je mee moet zijn met de laatste wetgeving, dat je de zaak van je klant door en door kent en dat je oplossingen op maat kan voorstellen.”

"Je boekhouder moet mee zoeken naar manieren om je dromen en plannen waar te maken."

“Woorden als ‘uitbreiden’ of ‘investeren’ zijn woorden die vele boekhouders afschrikken omdat ze risico’s inhouden,” vervolgt ze. “Maar als ondernemer moet je net risico’s durven nemen. En de boekhouder? Die zoekt mee een manier om die dromen of plannen waar te maken. Dat is heel veel waard, want enkel zo kan je met je zaak blijven groeien.”

Zin in een bezoekje aan All-in-one? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op de Brusselsestraat 96b in Lennik! Anita staat er met haar dochter en een heel team klaar voor een heuse verzorgingsbelevenis. Of neem eens een kijkje op hun Facebookpagina.

Meer interviews met ondernemers kan je onderaan deze pagina vinden.