Ondernemer in de kijker

Het verhaal van Christophe Dedoncker

“Wij willen een one-stop-shop zijn voor kleine en grote bedrijven”

Ooit stond hij nog als dj op Tomorrowland, vandaag leidt de amper 26-jarige Christophe Dedoncker een Advertising, Graphic Design, Print & Digital Agency: Castaar. Het bedrijf is amper 3 jaar oud, maar het gaat hard: bovenop de 5 creatievelingen die er al aan de slag zijn, komen er dit jaar nog eens 3 getalenteerde mensen bij. Je zou je kunnen afvragen hoe hij het allemaal bolwerkt, maar voor Christophe blijkt het vooral een kwestie van tomeloze energie en passie. “Als je niet lichtjes zweeft en een beetje droomt, geraak je niet vooruit.”

Christophe

Op het moment dat we Christophe spreken, is hij onderweg in de Black Beauty: een Volvo die door Castaar volledig werd gewrapt in zwart fluweel en gouden chrome folie. De opvallende wagen is genomineerd voor een internationale print-award. Het excentrieke design ligt volledig in lijn met Christophe’s visie op reclame. “De tijd van informeren is voorbij,” vertelt hij. “Je moet meteen de aandacht trekken van de mensen, en dan je boodschap overbrengen.”

Ervaring in grote bureaus 

De visie van Christophe is gerijpt in grote reclamebureaus als Duval Guillaume en Boondoggle, waar hij aan de slag was als art director. Hij bedacht er straffe campagnes en ontwierp in bijberoep affiches, bedacht marketingcampagnes, maakte logo’s, en nog veel meer. Op dat moment was een leven als professionele dj ook nog een optie, maar toen de keuze moest gemaakt worden tussen een internationaal muziekavontuur of de start van een carrière als zelfstandige koos Christophe voor het laatste. Daar heeft hij achteraf geen spijt van. “Ik heb gekozen voor mijn relatie. Mijn vriendin Joni heeft mij heel erg geholpen bij de opstart van de zaak, en vier maanden geleden is ze er zelfs officieel bijgekomen als mede-zaakvoerster.” 

Een heftig begin

De opstart van Christophe's bedrijf is een verhaal van keihard werken en weinig slapen. “Het is begonnen op het zolderkamertje bij mijn schoonouders,” vervolgt hij. “Het eerste jaar heb ik niet geslapen, het was werken werken werken. Toen ik genoeg geld had om een pand te kopen ging het allemaal veel sneller vooruit. Het aannemen van mijn eerste werknemer was een spannende ervaring, maar daarna zijn we in sneltempo gegroeid.” 

Het aannemen van mijn eerste werknemer was een spannende ervaring, maar daarna zijn we in sneltempo gegroeid.

Castaar is vooral gegroeid vanuit een sterke wil om de dingen zelf aan te pakken. “Ik bedacht ideeën voor campagnes, en moest vaak samenwerken met verschillende partijen voor het uitwerken van die ideeën: drukken, beletteren, enzovoort. Altijd waren er fouten: slechte of te late leveringen, dingen die niet goed gedrukt waren. Ik werd dat beu, wilde minder uitbesteden en meer omzet draaien. Na heel veel zelfstudie en het bezoeken van allerlei beurzen kocht ik mijn eerste machines aan en gingen we zelf aan de slag. Door al onze expertises te bundelen kunnen we écht een one-stop-shop zijn voor kleine en grote bedrijven, van de beenhouwer om de hoek tot de multinational. Zo bieden we meerwaarde voor onze klanten, dat is onze sterkte.” 

Team Castaar

Ondertussen heeft Christophe ook al een tweede bedrijf opgericht: Televies. Samen met vriend en vennoot Indy Decoster verhuurt en verkoopt hij mobiele en vaste LED-schermen. Ook die zaak doet het goed, zeker nu het EK eraan komt. 

Het zelfstandigenleven

“Nooit meer slapen” lijkt wel de leuze van Christophe, of toch in de beginjaren. “De eerste jaren van de zaak ben ik écht diep gegaan,” vervolgt hij. “Maar ook nu zitten mijn dagen stampvol. Ik sta elke ochtend op om 5u30 en tot 8u heb ik mijn meest productieve uren van de dag. Daarna komt de zaak tot leven, gaan de telefoons, en beginnen de meetings over heel België. Bij grote projecten help ik ook nog met de productie. ‘s Avonds, na 20u30, ga ik weer volop aan de slag om alle achterstallige mails te beantwoorden. De dagen zitten er meestal pas op tegen 22u. Eén regel waar ik mij altijd aan hou: ik ga nooit naar huis vooraleer mijn mailbox leeg is.”

Ik ga nooit naar huis voor mijn mailbox leeg is.

Nochtans zou Christophe het niet meer willen ruilen. “Het ondernemen zit in mijn bloed,” vervolgt hij. “Ik wil waardevol zijn, iets uitbouwen, de wereld een beetje beter maken. Ik vind niet dat het voelt als werken, anders zou ik het ook niet volhouden. Ik kijk zelf ook heel erg op naar andere ondernemers, wil hen bijbenen en bereiken wat zij bereikt hebben.” Zoiets heeft natuurlijk altijd een prijs. “Het gebrek aan sociaal leven, dat voel je. Gelukkig heb ik goede vrienden en familieleden die mij steunen en veel begrip tonen.” 

De band met BlueGround

Christophe werkt al ongeveer twee jaar samen met BlueGround, zowel voor Castaar als voor Televies. “Ik werd uitgenodigd bij BNI, waar ik de mensen van BlueGround leerde kennen. Ik was er echt op gebrand om te groeien. In mijn ander boekhoudkantoor kreeg ik geen advies of antwoord op vragen, dus ben ik overgestapt. Ze hebben mij geholpen met een aantal heel belangrijke stappen. Zo heb ik heel lang getwijfeld om iemand aan te werven. Toen ik net begon, als 22-jarige, was dat echt niet evident, maar achteraf bleek die hulp toch écht wel nodig.”

Dat ik van BlueGround snel antwoord krijg op mijn vragen, kan ik enorm appreciëren.

Christophe vindt het belangrijk dat zijn boekhouder echt meedenkt met zijn zaak, en snel reageert. “Ik bel wel eens met een zot idee naar BlueGround. Zo wilde ik onlangs een investering doen in vastgoed, en moest er héél snel geschakeld worden. Op een halve dag was ik op de hoogte van de regels en heb ik de knoop kunnen doorhakken: ik kocht een appartement nog voor het op de markt kwam. Zulke snelheid is uitzonderlijk en ik verwacht het ook niet altijd, maar het toont wel aan dat ze voor je klaarstaan. En dat je, zelfs bij belangrijke beslissingen, geen dagen moet wachten op een antwoord.”

Ben jij nog op zoek naar een reclamepartner voor jouw zaak ? Check dan zeker eens de website van Castaar, geef een seintje via 054 255 178 of mail naar info@castaar.com

Doe je zaak groeien.

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert BlueGround bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak