Denk je bij fondsenwerving voor vzw’s ook aan een wafelenbak of pannenkoekenbenefiet? Fout. Isabel Van Obergen (45) komt uit de banksector, bestuurt vzw De Poel en haalt de slagroom in de bedrijfswereld. Bij sponsors zoals BlueGround. “Ik creëer sociaal-economische meerwaarde. Dat is heel wat waard.”

Aan de LinkedIn-pagina van Isabel zou je het niet afleiden:

Executive management professional, with experience in business and financial management, (...) venture capital fund-raising and fund management.

En toch… deze handelswetenschapper, voormalig auditeur, financieel consultant en CEO van een sports tech start-up leidt nu een succesvol centrum voor volwassenen met een mentale beperking. Vzw De Poel telt 5 campussen, bijna 100 personeelsleden en meer dan 200 cliënten in het Pajottenland.

Carrièreswitch

Hoe komt deze financiële duizendpoot daar terecht? Isabel groeide als jongste van een gezin van vijf op met twee broers met een mentale beperking. Ze vrijwilligde jaren in de raad van bestuur van vzw De Poel. Toen ze zelf het mooie weer in de profit maakte, hield Isabel de cijfertjes van de socialprofitorganisatie in het oog.

"Ik wil meer dynamiek in de social profit steken."

“Toen de vorige directeur na jarenlange inzet de zeventig naderde, voelden we dat de organisatie aan vernieuwing toe was. De sector was veranderd. Er was nood aan verjonging. We hebben een vacature uitgeschreven… en ik heb zelf meegedongen. Niet uit een verplichting om iets voor mijn broers te doen. Wel omdat ik weet dat ik over een interessante bedrijfseconomische bagage beschik en hard kan werken. En graag wat meer dynamiek in de social profit wilde steken.”

Het zijn boeiende tijden voor de sector. Complexe tijden. Sinds 2017 krijgen personen met een handicap zélf een budget in handen. Dat werd voordien aan zorgaanbieders als De Poel toegekend. Die nieuwe ‘persoonsvolgende financiering’ deed veel stof opwaaien.

Voor Isabel was dat geen bedreiging: “Integendeel. Ik zie het als een hefboom die een nieuwe manieren van werken stimuleert. Het vraagt meer alertheid. We zijn niet meer zeker van onze subsidiemiddelen. De kwaliteit van onze dienstverlening moet meer dan ooit vooropstaan én we moeten korter op de bal spelen.”
En balvaardigheid, die heeft deze kwieke ondernemer zeker. Want om nieuwe middelen te scoren, moet je goed mikken.

Brood en beamers

Alle beetjes helpen. “Bij ontbijtvergaderingen laat ik de broodjes hier maken in plaats van ze buitenshuis te kopen. Goed voor onze cliënten, goed voor de organisatie.”

Die cliënten - Isabel spreekt liever over “onze gasten” - maken ook zelf koekjes en confituur. En verkopen die. “Maar de professionele bakoven en broodsnijmachine komen van bedrijven die sponsoren. Dat is nodig. Met de nieuwe financiering kunnen we in de basiszorg van onze gasten blijven voldoen. Maar dat is niet genoeg. Om mensen te helpen in hun ontwikkeling willen we hen toegang bieden tot sport, vorming en ontspanning. Dus voor de oprichting van een academie hebben we niet alleen lesgevers maar ook beamers nodig. Die moeten betaald worden.”

“Ook de inrichting van een sportkamer, met een zitcrosstrainer op maat van rolstoelgebruikers, heb ik aan sponsors te danken. Die geven trouwens liever op projectbasis. Dan zien ze hoe hun geld goed wordt besteed.”

"Sociaal-economische meerwaardecreatie, dat is win-win!”

Isabel gelooft sterk in samenwerking. Zo verzorgen enkele De Poel gasten nu de maaltijden in de keuken van een van de campussen van Hogeschool Odisee. “Uiterst professioneel. En een mooie gelegenheid om mensen met elkaar in contact te brengen. Sociaal-economische meerwaardecreatie, dat is win-win!”

De band met BlueGround

Eén van de bestuurders van De Poel kende Carine Van Roy van BlueGround. “We overtuigden hen met een sterk sponsordossier om te sponsoren voor onze jaarlijkse benefietavond. Dit exclusief avondvullend programma met live band, diner, tombola en veiling is onze grootste fondsenwervingsactiviteit van het jaar.”
De vzw maakt zijn jaarrekeningen voorlopig zelf op. Volgens Isabel is hun boekhouding niet zo complex. “We hebben een klein boekhoudteam in huis en ik heb zelf ook expertise op dat domein. Om de boekhouding uit te besteden zijn we nog iets te klein. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat heb ik wel geleerd.” (lacht)

Vzw De Poel kan alle steun gebruiken. Hoe je kan helpen lees je in hun uitgebreide sponsordossier. De Poel is bovendien aangesloten bij Trooper. Doe je weleens online aankopen op de sites van Coolblue, Booking, Collishop, JBC en vele anderen? Passeer dan langs de Trooperpagina van De Poel. Jij betaalt niets extra, de shop geeft wel een percentje aan de vzw.

Benieuwd naar andere verhalen van ondernemers? Die vind je hieronder.