Johan Blondiau is niet de eerste ondernemer die we tegenkomen met groene vingers. Maar hij heeft van zijn passie wél zijn beroep gemaakt. Samen met zoons Jens en Pieter creëert en onderhoudt hij indrukwekkende tuinen in Vlaams-Brabant en omstreken. Met 25 jaar ervaring op de teller leidt hij dagelijks het familiebedrijf in goede banen. “Ik doe het nog altijd met evenveel passie als in het begin.”  

“Johan is dagelijks beschikbaar in onze expo voor al uw vragen. Via zijn enorme plantenkennis en jaren ervaring is hij de ideale man voor het bieden van tuinadvies.” Als we de website van Tuinen Blondiau mogen geloven is Johan hét aanspreekpunt van de zaak. Hij is dan ook trots op wat hij heeft verwezenlijkt.

“We zijn in 1997 begonnen met een tuincentrum, maar tien jaar geleden hebben we besloten om ons volledig te focussen op aanleg, onderhoud en creaties van tuinen,” begint Johan. “Samen met Jens en Pieter en een sterke ploeg van gepassioneerde tuiniers zijn we erin geslaagd om verschillende expertises aan te bieden. Jens doet de volledige ontwerpen van A tot Z en het begeleiden van de creaties. Pieter leidt de onderhoudsploegen. Sinds 3 jaar zijn we ons zelfs extra aan het specialiseren in zwemvijvers, zwembaden en jacuzzi’s. We willen een zo breed mogelijke service bieden aan onze klanten.”

3 zaakvoerders

Tuinen Blondiau maakt zich sterk dat er tijdens werken aan je tuin altijd een zaakvoerder aanwezig is. Dat is ook altijd iemand ‘van de familie’. Zorgt dat niet voor spanningen?

“De verstandhouding met mijn zoons is héél goed,” vervolgt Johan. “Ik zie meer positieve dan negatieve aspecten aan het leiden van een familiezaak. Eerst en vooral ben je constant op de hoogte van het reilen en zeilen in het bedrijf. Klanten appreciëren het ook dat een zaakvoerder de werken opvolgt. We communiceren goed en duidelijk.”

“De verstandhouding met mijn zoons is héél goed.”

Nochtans zijn er aan een familiezaak ook steeds nadelen verbonden. “We kunnen moeilijk loslaten, zeker na de uren. ‘s Avonds wordt er aan tafel vaak nog altijd over het werk gepraat en over wat we allemaal hebben meegemaakt. Maar dat is typisch voor een zelfstandige, zeker?” (lacht)

Lange dagen

Net zoals de andere ondernemers die we in deze reeks al spraken, klopt ook Johan lange dagen. “Ik sta gemiddeld om 5u ‘s ochtends op. Dan zet ik alles klaar en maak ik de planning. Rond 7u komen de gasten toe. En dan begint de dag pas echt. Taakverdelingen, bestellingen, klanten bezoeken, offertes, nazorg, noem maar op. Ik sluit de werkdag af rond 22u-23u.”

Nochtans ligt dat harde werken Johan wel. “Ik heb het geluk dat mijn dagen gevuld zijn met dingen die ik graag doe. Mensen adviseren over alle mogelijkheden die hun tuin biedt, mijn werknemers aansporen en dingen bijbrengen, samenwerken: dat is mijn lang leven.”

Trends in tuinbouw

Na 25 jaar ervaring met tuinen zie je trends komen en gaan. Voor Johan is het duidelijk wat mensen anno 2019 allemaal van hun tuin verwachten. “Het is vooral een ruimte om te ontspannen en te genieten,” vervolgt hij. “De tuin is een belangrijke leefruimte geworden, nog meer dan vroeger.”

“Vooral moestuinen zijn tegenwoordig enorm populair: we integreren ze heel vaak in de aanleg en in de creaties.”

“In het verleden gingen mensen vaker voor een functionele tuin. Nu kiezen ze voor een mix: een stukje wordt ingericht als siertuin, langs de andere kant leggen we een groenten- en kruidentuin aan. Vooral de moestuinen zijn tegenwoordig enorm populair: we integreren ze heel vaak in de aanleg en in de creaties. Mensen zijn er veel bewuster mee bezig.”

Het zelfstandigenleven

“Ik ben altijd zelfstandige geweest,” vervolgt Johan trots. “Het is een levensstijl waar je wel aan gewend wordt. Het is zo simpel, maar het belangrijkste is gewoon dat je je werk heel graag doet. Dan voelen al die uren niet als een opoffering.”

“Daarnaast is het ook cruciaal dat je je niet laat afschrikken. Ook vandaag de dag niet, als jonge ondernemer. Als je een droom hebt, moet je er keihard voor gaan.”

De band met BlueGround

Johan werkt al sinds 2004 samen met BlueGround. “Ik kwam via een collega terecht bij Jurgen Goeman. Ondertussen is het Thomas Schouppe die mijn dossier beheert, en de samenwerking verloopt heel goed.”

“Ik vind het vooral belangrijk dat meetings goed worden opgevolgd.”

“Ik vind het vooral belangrijk dat meetings goed worden opgevolgd,” vervolgt Johan. “Bovendien moet het contact ook goed zitten, en moet je je op je gemak voelen bij je dossierbeheerder. Ik doe mijn werk en hij het zijne. In het geval van een goede boekhouder betekent dat vooral: héél sterk advies geven, én op tijd. Kort op de bal spelen is cruciaal. Tot nu toe ben ik daar absoluut tevreden over.”

Tijd om jouw tuin een make-over te geven? Neem dan eens een kijkje op de website van Tuinen Blondiau. Johan en zijn team staan te popelen om je te adviseren en een pracht van een tuin te ontwerpen.

Lees ook zeker onze andere interviews met ondernemers hieronder!