Ondernemer in de kijker

Share
Het verhaal van Levi Vaneycken

“BlueGround heeft onze bedrijfsovername in goede banen geleid”

Hij zorgt ervoor dat huizen niet afbranden, vermijdt gasexplosies, geeft CO-vergiftigingen geen kans en stelt even vlotjes het EPC-rapport op van jouw woning. Het lijkt wel de dagagenda van een superheld, maar voor Levi Vaneycken en zijn bedrijf ACEG is het dagelijkse kost. “Als officieel erkend keuringsbedrijf zorgen wij ervoor dat mensen veilig kunnen wonen en werken.”

Er hangt een warme, joviale sfeer in onze videocall met Levi. Misschien omdat het, in volle coronacrisis, best goed gaat met zijn bedrijf? ACEG is in 2021 geen kleine kmo meer: met een jaarlijkse groei van minstens 40% en een team van ongeveer 130 mensen eist het zijn plaats op in de wereld van de keuringsbedrijven. Levi kan er zijn passie voor techniek in kwijt.

Een vliegende start

“Ik ben ingenieur van opleiding, en heb altijd een affiniteit gehad met industrie en techniek,” begint hij. “Na een bijscholing Preventieadviseur ben ik begonnen bij het bedrijf Electro-Test. Die zaak bouwden we helemaal op, van 10 naar 60 mensen. Na een tijdje wilde ik zelf ondernemen: ik startte samen met een vennoot een eigen bedrijf op, gespecialiseerd in technische installaties. De zaak liep goed, maar na een tijdje liepen mijn visie en die van mijn toenmalige zakenpartner te sterk uiteen.”

Levi en Gino

“Ik raakte op de cross, en daarna op café, aan de praat met Gino Lescrauwaet, een kennis die toen zijn eigen keuringsbedrijf had. Het klikte heel goed, hij wilde mij er graag bij. Na een aantal omwegen ben ik uiteindelijk full-time in zijn onderneming gestapt. Dat bleek een goede keuze: Gino en ik verstaan elkaar goed, we hebben de taken verdeeld volgens de dingen waar we goed in waren. Plots trokken we met twee aan de kar. De groei volgde snel.”

"Mijn zakenpartner Gino en ik zijn twee handen op één buik.Door de taken goed te verdelen, zijn we snel gegroeid.”

Tips & tricks van BlueGround

“Ik ken Carine al meer dan 10 jaar,” vervolgt Levi, als we hem vragen hoe hij bij BlueGround terechtkwam. “De vertrouwensband begon al in mijn vorige vennootschap, toen zij als tussenpersoon persoonlijke begeleiding gaf om onze interne problemen op te lossen. Het was voor mij een evidentie om met hen te blijven samenwerken in mijn huidige bedrijf. Ondertussen houden Johan en Nicolas zich met ons dossier bezig, en we zijn heel tevreden. BlueGround speelt kort op de bal, ze denken mee met je bedrijf.”

“We moeten niet ver zoeken om de meerwaarde van BlueGround te zien voor ACEG,” vervolgt Levi. “Vrij recent kregen we de kans om een bedrijf over te nemen dat aanleunt bij wat wij doen. BlueGround heeft ons met dat bedrijf in contact gebracht, de cijfers gecheckt, de onderneming geanalyseerd. We zagen snel dat het een mooie aanvulling was op wat we nu al doen. Ondertussen zitten we in de laatste rechte lijn voor de overname. Ze hebben dat volledig mee begeleid.”

“Dankzij BlueGround hebben we voor het ontwikkelen van onze eigen software een belastingvoordeel gekregen.”

“Zonder BlueGround hadden we een aantal dingen zeker niet geweten. Zo hebben we de IT-applicaties voor onze systemen zelf gebouwd, onze software zelf ontwikkeld. Dankzij BlueGround wisten we dat je voor zulke zaken een belastingsvoordeel kon krijgen. Dat was een uitstekende tip. We zijn ons project voor een jury gaan verdedigen en kregen een goedkeuring. Op zulke momenten ben je blij dat iemand je in de goede richting wijst.”

De rol van ACEG

De groei zorgt ervoor dat ACEG zich verder kan specialiseren in nieuwe domeinen en sectoren. “Ons takenpakket gaat heel breed,” vervolgt Levi. “De meeste mensen kennen ons van onze keuringen in huizen. We keuren gasinstallaties en vermijden brand- en explosiegevaar. We voorkomen CO-vergiftiging en gaan na hoe energiezuinig je woning is. Veel van onze klanten zijn immomakelaars: we ontzorgen hen met elektriciteitskeuringen en plaatsbeschrijvingen voor als er woningen verhuurd of verkocht moeten worden. Zelfs water- en rioleringskeuringen doen we.”

Levi en Gino

“Daarnaast,” vervolgt Levi, “is er ook nog de iets industriëlere tak. We zijn geattesteerd voor heel wat grote bouwmachines, waaronder torenkranen, hefwerktuigen, maar ook liften. We doen mechanische en elektrische checks en maken zo het werk lichter voor bouwbedrijven en aannemers. Ook voor events doen we allerlei controles rond veiligheid. Het is de bedoeling dat we die lijst met diensten nog gaan uitbreiden in de toekomst: er zijn nog heel wat domeinen en sectoren waar we onze eerste stappen nog moeten zetten.”

Een groeiverhaal ondanks corona

Het was voor geen enkele onderneming een evident jaar, maar ACEG sloeg er zich zonder al te veel moeite door. “We hebben de zaken altijd met een positieve mindset bekeken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er op alle niveaus veilig kan gewerkt worden? Wat is onze strategie naar bedrijven, klanten, werknemers toe? Op een gegeven moment hebben we het bedrijf twee weken gesloten, maar we hebben die periode aangegrepen om aan onze marketing te werken. Door niet te blijven stilzitten, hebben we onze jaartargets gehaald. Daar zijn we best fier op.”

Eind vorig jaar zetten Levi en Gino stevige stappen om groei te realiseren. “Normaal gaan we daar dit jaar de vruchten van plukken. We brainstormen ook systematisch over nieuwe, extra oplossingen waarmee we onze klanten kunnen helpen. Er is veel expansie mogelijk. Als we naar onze grootste concurrenten kijken in België, geeft dat een indicatie van het enorme groeipotentieel dat er nog ligt.”

“We hebben onze jaartargets gehaald, ondanks corona. Daar zijn we best fier op.”

Tips voor jonge ondernemers

Levi is ondertussen 40 jaar, en gaat met plezier werken. “Zelfstandig zijn is niet evident, maar als je een goed idee hebt moet je ervoor blijven gaan. Omring je met mensen die goed advies geven. Loop af en toe eens met je neus tegen de muur, want daarvan word je sterker als persoon en bouw je ervaring op. Het ondernemersleven is afwisselend: van personeelszaken tot boekhouding, productie, sales,...: geen dag is hetzelfde en je leert constant bij. Dat is het boeiende!”

Toch is hij niet blind voor de barrières die worden opgeworpen. “Ze zijn de voordelen die ooit in het leven werden geroepen voor ondernemers stevig aan het terugschroeven. De hoge belastingvoet maakt het moeilijk: je betaalt op lonen, energie, wagens,...Voor jonge ondernemers is het belangrijk om die cashflow in het oog te houden: zorg er dus voor dat mensen tijdig hun facturen betalen, zodat je zelf ook met al je betalingen op tijd bent.”

“Onthou ten slotte ook dit: je kan niet alles zelf beheersen. Delegeer goed, hou vast aan je toekomstvisie en start gewoon. Je kan niet te veel zekerheid hebben en van alles op de hoogte zijn. Op een zeker punt moet je gewoon springen.” 

Wil je beroep doen op de diensten van Levi en ACEG? Neem dan contact op via deze website of mail naar info@aceg.be . Zoek je nog fiscale of boekhoudkundige ondersteuning voor jouw onderneming? Steek dan eens je licht op bij BlueGround via de contactpagina of bel gewoon 02 569 00 12.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert BlueGround bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak