“Roses our red, violets are blue, God made me pretty, en dat is de reden waarom ik in bloemen doe.” De familie en vrienden van Maria Siebens (61) kennen haar lijfspreuk wellicht al vanbuiten, maar het enthousiasme erachter werkt ook voor toevallige passanten aanstekelijk. Als zaakvoerster van Bloembinderij Beau Terra stelt Maria al meer dan 40 jaar lang de mooiste boeketten samen voor alle gelegenheden. En dat doet ze nog steeds met evenveel goesting als in het begin. “Ik ben verslaafd aan de winkel.”

Maria’s vlotte babbel is het eerste wat opvalt als we haar te pakken krijgen voor een gesprek. Misschien wel het resultaat van jarenlang te werken met mensen? Als florist moet je je immers kunnen inleven in het verhaal van iedereen die in je zaak binnenstapt: van de dolverliefde puber die een enkele roos komt halen tot de ontroostbare gepensioneerde die een rouwboeket bestelt. Het is een vak waar heel wat finesse voor nodig is, niet alleen in het contact met de klanten, maar ook bij het werken met bloemen. Maria zocht het destijds helemaal voor zichzelf uit.

“Ik was van jongs af aan al creatief bezig,” vertelt ze. “Na mijn opleiding secretariaat-talen had ik wilde plannen om een pakjeswinkel te openen met de mooiste cadeautjes. Maar toen werd ik verliefd op een bloemist, en van het één kwam het ander (lacht). Gelukkig kon ik ook in de bloembinderij mijn creativiteit de vrije loop laten. Maar ik heb het wel allemaal zelf moeten leren. Ik wist niets over bloemen.”

“Beau Terra is uniek, in die zin dat het een familiebedrijf is dat al 4 generaties lang met bloemen bezig is,” vervolgt ze. “We zijn in 2006 met deze zaak in Keerbergen begonnen maar er gaat een hele lange historiek aan vooraf, tot in 1921, toen de grootvader van mijn man Leo als kleine bloemenboer begon. Ondertussen zitten we al aan de vierde generatie, en leid ik de winkel met mijn zoons Bart en Sammy.”

Inkijk in de bloemsierkunst

Als autodidact heeft Maria alles zelf moeten leren. “Ik heb heel wat opleidingen gevolgd, zoals de Master in de Bloemsierkunst, een opleiding die enkel in Nederland bestaat. Ondertussen behoor ik tot een oudere generatie fleuristen in België, die de ‘oude bloemsierkunst’ nog beheerst.”

"Waar een boeketje vroeger bestond uit ‘zeven anjers, zeven rozen’, wagen we ons nu aan heel wat verschillende stijlen"

Net zoals in de muziek of in de kunsten heeft ook de bloemsierkunst een enorme evolutie doorgemaakt.  “Waar een boeketje vroeger bestond uit ‘zeven anjers, zeven rozen’, wagen we ons nu aan heel wat verschillende stijlen: zowel klassiek als de hedendaagse ‘Bloom-on’-stijl. Natuurlijk hangt de stijl die we hanteren ook af van het soort evenement: zo doen we regelmatig de aankleding van huwelijksfeesten van A tot Z volgens de wensen van de klant, en hebben we ook al eens een volledig kasteel versierd. Kleine, grote en uiteenlopende projecten geven ons de mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen en ons verder te specialiseren.”

Verslaafd aan de winkel

Maria staat nog elke dag in de zaak. “Het is mijn lang leven,” zegt ze trots. “Er is werkelijk niets dat ik er niet leuk aan vind. Van het contact met de klanten over het aankopen van de bloemen tot het uitwassen van de vuile vazen: het is absoluut geen sleur voor mij.”

Misschien is het wel door die overgave dat Bloembinderij Beau Terra zich onderscheidt van de concurrentie. Maria en haar zoons eindigden in 2012 als tweede in de wedstrijd voor ‘Beste Fleurist van België’, en zijn sinds 2017 trotse drager van het label A-Florist voor de betere vakman in bloem, blad en deco. Het Beau Terra team plukt dus toch de vruchten van het werk dat ze dagelijks verzetten.

Nochtans weet iedereen dat het ook niet altijd van een leien dakje loopt in een familiebedrijf . “Als moeder zie je heel wat door de vingers. Zo is onze jongste onlangs vader geworden, en dan knijp ik wel eens een oogje toe als hij eens wat later komt of weg moet. En we blijven een gezin natuurlijk: dan zijn er altijd wel de normale spanningen die je elders ook hebt. Maar over het algemeen loopt het toch heel vlot met mijn twee zoons.”

"Mijn kinderen en ik, dat zijn twee handen op één buik."

Een resultaat van hun opvoeding, misschien? “Ik geloof heel erg in het gezegde ‘je oogst wat je zaait’. Ik heb mijn kinderen heel veel vertrouwen meegegeven bij hun opvoeding, en er ook altijd op gehamerd dat ze dat vertrouwen niet moesten beschamen. Ik denk dat ze dat wel goed hebben onthouden in hun omgang met mensen. In de winkel loopt het alvast op wieltjes: mijn kinderen en ik, dat zijn twee handen op één buik.

De band met BlueGround

Als het over haar boekhoudkantoor gaat, weet Maria goed wat ze wil. “We werken nu ongeveer een jaar samen met Blueground. Door een overname van ons oude boekhoudkantoor zijn we bij hen terechtgekomen. Katrien houdt zich bezig met ons dossier, en we zijn heel tevreden over haar werk. In het begin moesten we elkaar wat leren kennen, maar haar vakmanschap is snel gebleken.”

Eerlijkheid is voor Maria één van de kernpunten in haar samenwerking met een boekhouder. “Voor een onderneming is het belangrijk dat je op tijd en stond bijstuurt. Het is niet altijd leuk, maar je hebt iemand nodig die je wijst op je slechte punten, en toont wat er beter kan. Niemand krijgt graag negatieve commentaar, maar je wil wel dat je boekhouder het lef heeft om te zeggen wat er beter kan en om je vervolgens te helpen om positief bij te sturen.”

"Als boekhouder moet je je in een dossier kunnen vastbijten en voor oplossingen kunnen zorgen."

Ze vindt het ook belangrijk dat een boekhouder blijk geeft van professionaliteit. Dat uit zich op verschillende vlakken. “Ik denk dat je als boekhouder vooral probleemoplossend moet kunnen denken. Je moet je in een dossier kunnen vastbijten en voor oplossingen kunnen zorgen. En constant mee zijn met je sector. Dat zie je ook bij Carine, waarmee we ook een goed contact hebben. Zoals wij gepassioneerd zijn door bloemen, is zij gepassioneerd door cijfers. Bij BlueGround hebben ze ook begrepen dat een goed persoonlijk contact cruciaal is. Er moet een klik zijn. Zowel professioneel als persoonlijk. En je moet uiteraard de tijd nemen om wat te socializen en een luisterend oor te bieden. Dat is zowel in ons als in hun vak belangrijk.”

Wil je een vriend(in) of familielid verrassen met een prachtig boeket voor de feestdagen? Spring dan eens binnen bij Bloembinderij Beau Terra in Keerbergen. Maria tovert met heel veel liefde iets moois uit haar hoed. Check ook zeker de Facebook- en Instagrampagina’s van Beau Terra voor een blik op de laatste creaties!

Benieuwd naar onze andere ondernemersverhalen? Die vind je hieronder.