Ondernemer in de kijker

Share
Het verhaal van Matthijs Strick

“Ik kwam een viool maken en ben nooit gestopt”

In het Brusselse Maison Bernard worden ‘s werelds meest waardevolle strijkinstrumenten gerestaureerd. Dat vakmanschap valt nu in de prijzen: het familiebedrijf van viooldokter Jan Strick mocht de Primum Familiae Vini in ontvangst nemen. Waarde? Maar liefst €100.000. Met Matthijs Strick is de opvolging van het befaamde atelier alvast verzekerd. “Werken aan violen geeft enorm veel voldoening.”

Matthijs Strick

In een statig herenhuis aan de Brusselse Zavel is het team van vioolspecialist Jan Strick dagelijks bezig met de restauratie, reparatie en bouw van strijkinstrumenten. Werk dat een enorme precisie vereist, als je weet dat er soms violen van miljoenen euro’s de revue passeren. Wij spraken Matthijs Strick, die zo’n 6 jaar geleden mee in de familiezaak stapte.

Fijne motorische bewegingen

“Aanvankelijk wilde ik niet meteen hetzelfde gaan doen als mijn vader,” begint Matthijs. “Maar toen ik na mijn ingenieursstudies eens langsging in het atelier en een viool mocht maken, ben ik nooit gestopt. Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in hoe de dingen in elkaar zitten. Wie violen bouwt, is bovendien constant met z’n handen bezig: het geeft veel voldoening om na een dag van fijne motorische bewegingen het resultaat te zien van wat je doet.”

“We zijn erg trots dat topmuzikanten ons vertrouwen schenken.”

Terwijl de coronacrisis nog welig tiert, lonkt voor Maison Bernard een stralende toekomst. Daar heeft ook de fameuze PFV-prijs iets mee te maken. “Die zorgde voor een enorme imagoboost,” vervolgt hij. “Er zijn een 40-tal artikels verschenen in (inter)nationale publicaties, en volgende week komt zelfs de Spaanse tv filmen. Overweldigend, maar we zijn natuurlijk erg dankbaar dat ons werk gewaardeerd wordt. Niet alleen door de gerenommeerde wijnhuizen die deze prijs uitreiken, maar vooral ook door de muzikanten die ons telkens opnieuw hun vertrouwen schenken.” 

Met de hulp van BlueGround

Voor zijn boekhouding werkt Maison Bernard al jarenlang samen met BlueGround. “We hebben een hele goede band opgebouwd,” vervolgt Matthijs. “We krijgen altijd solide, duidelijke antwoorden op onze vragen. Bovendien zijn ook onze jaarrekeningen altijd heel proper en duidelijk. Ook het feit dat Kris (Van Eeckhoudt) zelf aanwezig was tijdens onze laatste belastingcontrole gaf veel gemoedsrust. Ze zijn goed op de hoogte van ons dossier, we hoeven ons weinig zorgen te maken.”

Jan Strick

(Jan Strick)

“Dat BlueGround aanwezig was tijdens onze laatste belastingcontrole, zorgde voor veel gemoedsrust”

Net als veel andere bedrijven doet ook Matthijs beroep op digitale tools die door BlueGround zijn aangeleverd. “We zijn sinds kort overgeschakeld naar Exact. Gezien we maandelijks aangifte moeten doen is het handig om in het begin van de maand altijd perfect te weten waar we staan met het bedrijf. Het helpt ons om beslissingen te nemen: kopen we een nieuw instrument in? Houden we geld aan de kant? Dat we dat overzicht makkelijk behouden, is een enorme hulp.”

Impact van corona

“We hebben geluk gehad dat de coronacrisis er bij ons niet té veel heeft ingehakt,” vervolgt Matthijs. “We zijn in het begin wel moeten sluiten: toen hebben we met de hulp van BlueGround een Brusselse premie aangevraagd. Maar op dit moment kunnen we iedereen aan het werk houden, er zijn genoeg verkopen om alles draaiende te houden.”

Matthijs Strick 2

“We hebben niet te klagen, als we zien hoe muzikanten moeten vechten om te overleven”

Naar hun klanten toe bestaat er meer ongerustheid. “Voor muzikanten is deze crisis dramatisch. Ze hebben hun recht op werk verloren. Ondertussen blijven de facturen binnenkomen, moet je een woning afbetalen, voor je kinderen zorgen,... Wij hebben niet te klagen, als we zien hoe anderen nu moeten vechten om te overleven.”

Bouwen aan de toekomst

In crisistijd kan Maison Bernard hoopvol naar de toekomst kijken. Het PFV-prijzengeld wordt o.a gebruikt om de expertise van het bedrijf en Matthijs nog verder te vergroten. “Ik ben onder andere naar Italië, Frankrijk, de VS en China gereisd om de verschillende methodes en nuances van nieuwbouw aan te leren om zo mijn eigen techniek te verscherpen. De bedoeling is om dat nu ook met restauratie te doen, zodat ik ook beter leer omgaan met de oude Cremonese school van instrumenten.” Daar vallen ook klinkende namen als Stradivarius en Guarneri onder.

“Van een Stradivarius staat élke vioolbouwer perplex”

“Dat we kunnen werken aan zulke instrumenten is een enorm privilege,” besluit Matthijs. “Zo’n Stradivarius, dat is pure schoonheid. Alles is tot in het detail uitgewerkt, het vakmanschap is fenomenaal. Het is dus geen wonder dat de grootste solisten daarop willen spelen, dat ze verzameld en verhandeld worden voor enorm veel geld. En we leren ook nog elke dag bij. Van de behandeling tot het hout tot de opbouw van vernislagen: er is nog veel mysterie rond die violen. We gaan met Maison Bernard dus een spannende, uitdagende toekomst tegemoet.”

Meer weten over Maison Bernard? Lees dan zeker de rest van de familiegeschiedenis via deze website. Zoek je nog fiscale of boekhoudkundige ondersteuning voor jouw onderneming? Steek dan eens je licht op bij BlueGround via de contactpagina of bel gewoon 02 569 00 12.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert BlueGround bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak