Ondernemer in de kijker

/
Boekhouden

Share
Het verhaal van Pieter Defreyn

“Een combo van goede voeding en gerichte training kan je leven veranderen”

Wie Pieter Defreyn zegt, zegt Personal Training. Wat begon als een fitnessobsessie op z’n zestiende, is dit jaar full-time uitgegroeid tot De Fitbox: een plek waar hij mensen 1-op-1 begeleidt naar een gezondere levensstijl. Met een combo van op maat gemaakte voedingsschema’s en individuele- en groepstrainingen is het Pieters missie om klanten fysiek en mentaal fitter te maken. “Bij mij zetten mensen hun drukke, stressvolle levens aan de kant om te werken aan het allerbelangrijkste: een goede gezondheid.”

Pieter defreyn

Met de droom die begon als bijberoep mag Pieter zich sinds januari van dit jaar voltijds bezighouden. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat geeft hij trainingen aan de meest uiteenlopende klanten, meet en analyseert hij voedingsdagboeken, ontwikkelt hij nieuwe concepten en ideeën en nog veel meer. Daarmee maakt hij van een droom werkelijkheid.

“Ik heb voedings- en dieetkunde gestudeerd, samen met bedrijfskunde,” begint Pieter. “Aanvankelijk was ik aan de slag in de financiële sector, als fondsenboekhouder, maar daar kon ik mijn draai niet echt vinden. Het idee om Personal Training te geven zat al heel lang in mijn hoofd: ik heb een voorliefde voor alles wat met sport en gezonde voeding te maken heeft en had écht het gevoel dat ik op dat vlak iets kon bijdragen. Toen de klanten begonnen te komen, heb ik uiteindelijk mijn job opgezegd om mij volledig op de Fitbox te focussen. Ik ben enorm blij dat ik de stap eindelijk heb gezet.” 

Geen makkelijke sector

Pieter wist al van in zijn tienerjaren dat hij iets met fitness wilde gaan doen. Nochtans is het geen evidente sector om iets uit de grond te stampen. “Het was vroeger mijn droom om een groot fitnesscentrum uit te baten,” vertelt hij. “Maar door de opkomst van grote spelers als Basic Fit is zoiets vandaag zeer moeilijk. De concurrentie is groot, en bijna wekelijks gaan er centra failliet.” 

Het draait bij ons niet enkel om training, want training op zich volstaat niet voor een gezonde levensstijl.

Toch wilde Pieter doorzetten. Als Personal Trainer focust hij op kwaliteit i.p.v. kwantiteit en legt hij andere accenten. “In de Fitbox krijg je 1-op-1 begeleiding. Het draait bij ons niet enkel om training, want training op zich volstaat niet voor een gezonde levensstijl. Je moet gaan voor een combinatie van sport en gezonde voeding. Als diëtist van opleiding kan ik klanten zuivere diëten voorschrijven, en ervoor zorgen dat je beter gaat eten.  Dat is de enige manier om echte, blijvende resultaten te behalen.” 

Jong en oud, amateursporters en atleten

Het klantenbestand van Pieter is zeer gevarieerd. Iedereen die aan zijn gezondheid wil werken is welkom in de Fitbox, en hij werkt voor iedereen schema’s op maat uit. 

Ik vind het belangrijk om een relaxte sfeer te creëren waar toch hard gewerkt kan worden.

“Bij mij komen de meest diverse mensen langs,” vervolgt hij. “Ik krijg voetballers over de vloer, mensen met obesitas, maar ook kindjes met overgewicht. Uiteraard is de aanpak voor iedereen anders. Maar de rode draad is dat we voor iedereen een manier vinden om gemotiveerd te blijven. Tijdens de trainingen zetten we muziek op die de klant graag hoort. Ik vind het belangrijk om een relaxte sfeer te creëren waar toch hard gewerkt kan worden. Er wordt al eens een babbeltje geslagen, en dat vind ik belangrijk, want bepaalde factoren in je persoonlijk leven (stress, motivatieproblemen) kunnen een invloed hebben op je training, en ook daar kunnen we met de Fitbox aan werken.”

Pure motivatie

De dagplanning van Pieter lijkt wel een trainingsschema op zich. “Ik sta op om 6u, ontbijt, en ga dan meteen sporten. Ik vind het als personal trainer enorm belangrijk om zelf ook in topvorm te blijven.” De rest van de dag focust Pieter zich op de begeleiding van zijn klanten. “Ik bereid trainingsschema’s voor, check en analyseer de voedingsdagboeken van mijn klanten, hou mijn social media up to date, en ben constant bezig met het uitdenken van nieuwe concepten en ideeën. Ook bijscholingen horen bij het takenpakket: enkel zo blijf je top in je vak.” 

Fitbox

Die uitgewerkte planning zorgt ervoor dat Pieter vaak lange dagen klopt. “Soms heb ik om 21u ‘s avonds op een vrijdag nog een klant. Maar dat vind ik niet erg. Ik ben begaan met iedereen die bij mij komt sporten, en ik vind het belangrijk dat bijvoorbeeld zelfstandigen ook kunnen komen wanneer het hen past. Die flexibiliteit is sowieso een van de grootste troeven van de Fitbox.” 

Het zelfstandigenleven

Hoewel het niet elke dag evident is, is Pieter wel tevreden dat hij de stap heeft gezet om zelfstandige te worden. “Ik heb een eensmanszaak. Dat wil zeggen dat je alles zelf moet regelen, en daar komt natuurlijk veel meer bij kijken dan enkel trainingen geven. Social media en marketing is belangrijk in de fitnesswereld. En soms werk je eens een concept uit dat niet aanslaat. Het gaat dus met vallen en opstaan.”

Groepstraining

Toch zou Pieter de vrijheid niet meer kunnen afgeven. “Ik plan mijn werk zelf in, hoeft nooit verantwoording af te leggen. Ik hoor het ook meteen als klanten tevreden zijn, en dat vind ik fantastisch. Als bediende vroeger had ik dat gevoel van appreciatie toch minder.”

De band met BlueGround

“Ik werk al sinds de opstart van De Fitbox samen met BlueGround”, vervolgt Pieter. “Ik ben er via mijn schoonzus terechtgekomen. Onze samenwerking verloopt vlotjes. Ik kan het appreciëren dat ze altijd zeggen waar het op staat en dat er meegedacht wordt met de zaak.”

“Een boekhouder moet mee je strategische lijnen kunnen uitzetten."

Pieter hecht ook veel waarde aan langetermijnplanning, en weet exact wat hij van zijn boekhouder verwacht. “Een boekhouder moet mee je strategische lijnen kunnen uitzetten. Ik heb al geregeld concepten met BlueGround afgetoetst. Zij bekijken het vanuit een andere bril, weten welke cijfers je moet halen, wat er haalbaar is. Dat vind ik heel waardevol. Als je weet welke kansen en uitdagingen er zijn voor je bedrijf en hoe je het financieel moet bolwerken, geeft dat zelfvertrouwen. Er is veel groeimarge, en ik ben heel benieuwd naar hoe de Fitbox de komende jaren verder zal groeien.”

Wil jij in 2020 aan je gezondheid werken en beter sporten? Dan kan Pieter je daar sowieso bij helpen. Check wat hij allemaal doet op deze website of geef hem een seintje via 0472 32 27 15! 

Doe je zaak groeien.

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert BlueGround bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak