Ondernemer in de kijker

Share
Het verhaal van Tobias Vandenbosch

“Bij de aankoop van mijn watertoren gaf BlueGround topadvies”

In volle hittegolf maakt Tobias Vandenbosch (36), oprichter van misschien wel het meest eigenzinnige ontwerp- en aannemingsbedrijf in de streek, tijd voor een gesprek. Zijn zaak Conversion Works bestaat ondertussen 12 jaar, en groeide uit tot een vooruitstrevend bouwbedrijf met meer dan 10 getalenteerde vakmannen en specialisten. Het team geeft een eclectische draai aan de meest uitdagende opdrachten. Toch is de opvallendste creatie wellicht het eigen hoofdkwartier: de CW Tower in Lembeek. Deze oude watertoren werd prachtig gerenoveerd en vormt de ruggengraat van het bedrijf. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben enorm trots op het resultaat.”

tobias portret

Ook in volle coronacrisis blijft Conversion Works (CW) draaien. Hoewel er tijdens de quarantaine maar aan 20% capaciteit kon gewerkt worden, komt het werk opnieuw volop binnen. “We hebben een hele poos minder moeten werken, en dan schuiven alle werven op,” begint Tobias. “Toch blijven de mensen stevig verbouwen. Dat is misschien logisch: ze hebben lang thuis ‘opgesloten’ gezeten, en worden geconfronteerd met alles wat beter kan in hun woning.”

Het is niet eenvoudig geweest tijdens de coronacrisis, maar met de hulp van onder andere BlueGround wist CW zich overeind te houden. “We kregen van BlueGround heel wat info over mogelijke premies. Bovendien hebben ze ons ook geholpen met de financiële kant, zoals het bevriezen van leningen en het in orde brengen van alle nodige coronagerelateerde documenten.”

CW Tower 

De Conversion Works Tower is het paradepaardje van Tobias. Na 5 jaar renoveren is het project quasi afgerond, en is het dankzij het vakwerk van zijn team een creatieve hotspot geworden. Als bedrijf of freelancer kan je er een ruimte huren om je volgende Big Idea uit te werken. Bovendien fungeert de dakverdieping - met nota bene een prachtig uitzicht over het omringende Pajottenland - geregeld als locatie voor events. Ook in andere ruimtes worden concerten, tentoonstellingen en andere evenementen georganiseerd.

eventruimte conversion works

Toch had het hele project van bij de start heel wat voeten in de aarde. “Een watertoren kopen is niet evident,” vervolgt Tobias. “Ik ben blij dat ik hulp gekregen heb van BlueGround bij mijn aankoop. Om het half jaar moest wel één of andere lening worden aangevraagd. Bovendien moest ik cijfers en argumentatie kunnen voorleggen aan de banken, en moest er heel wat papierwerk in orde worden gebracht. Dankzij BlueGround kon ik een verhaal voorleggen dat vertrouwen gaf.”

“BlueGround werkte allerhande contracten uit, zodat wij kantoor- en eventruimtes konden verhuren.”

Vroeger fungeerde de toren enkel als hoofdkwartier van CW, ondertussen is het mede met de hulp van BlueGround een heus ‘business center’ geworden. “Je kan niet zomaar een ruimte verhuren,” vervolgt Tobias. “Het hele btw-aspect rond het verhuren van een gebouw is ingewikkelde materie waar BlueGround sterk advies heeft gegeven. Ze werkten ook allerhande contracten uit, zodat wij kantoor- en eventruimtes konden verhuren. We willen de toren uiteraard laten renderen, maar het moet ook allemaal fiscaal interessant en correct zijn.”

Eigenzinnige aanpak

Conversion Works staat bekend om z’n uitzonderlijke projecten. “Het verschil tussen ons en een typische architect,” vervolgt hij, “is dat een architect vaak een heel specifieke eigen stijl heeft. Wij kijken naar de stijl van de klant: we laten hem/haar een Pinterest-pagina opstellen met een moodboard, en daarna gebruiken we onze expertise om qua esthetiek en functionaliteit iets te maken dat volledig klopt. Een voorbeeld daarvan is een klant die met het idee speelde om een Dixi toilet in het midden van zijn loft te plaatsen. Wij zijn naar Dixi gestapt, ze hebben ons allerlei reservestukken gegeven, en daarmee hebben we een unieke constructie gebouwd. Het toilet zelf was natuurlijk een écht, comfortabel toilet, maar alles errond zat in een Dixi-jasje.”

Dixi

“In de toekomst willen we meer projecten van A tot Z uitwerken.”

“We gaan het liefst aan de slag met creatieve ideeën. Zo werd een bovengrondse garage - waar je met de auto rondjes rijdt om tot boven te geraken - gerenoveerd tot appartementen en lofts. Eén van onze klanten had ‘een kwart bocht’ gekocht, en wij hebben met de mogelijkheden en beperkingen van zo’n ruimte een mooie loft gebouwd. Een project met een hoek af: zo hebben we ze graag.”

Conversion Works wil in de toekomst meer projecten van A tot Z uitwerken. “We willen van bij het begin, dus van bij de aankoop van een pand, betrokken zijn. Een woning kopen is voor veel mensen de grootste investering van hun leven. Soms is het moeilijk om te berekenen hoeveel kosten je zal hebben qua renovatie, terwijl dat belangrijk is voor de bank. Conversion Works luistert naar je ideeën en stelt een budgettering op waarmee je naar de bank kan. We willen aanwezig zijn in zowel de ontwerp-, uitvoering- als opvolgingsfase.”

Een goede boekhouder

Wat boekhouden betreft, is het voor Tobias duidelijk wat belangrijk is. “Ik ben geen cijferman. Ik wil kunnen praten over mijn zaak, en ik verwacht dat mijn boekhouder in lekentaal kan uitleggen wat de uitdagingen en kansen zijn,” besluit hij. “Dat hoeft zelfs niet noodzakelijk puur boekhoudkundig te zijn. Je wil je omringen met mensen die een netwerk rond zich hebben, die bereikbaar zijn, die je ‘tussen de soep en de patatten’ serieuze vragen kan stellen.”

“Ik verwacht dat mijn boekhouder in lekentaal kan uitleggen wat de uitdagingen en kansen zijn”

“Bovendien vind hij het belangrijk dat er strategisch wordt nagedacht,” besluit hij. “Bij BlueGround begrijpen ze wat de doelstellingen van mijn bedrijf zijn, en adviseren ze mij in functie daarvan. Die betrokkenheid en langetermijnstrategie kan ik heel erg appreciëren.”

Check zeker de andere Conversion Works projecten, of neem eens een kijkje in de CW Tower.  Benieuwd naar hoe BlueGround jouw zaak vooruit kan helpen? Neem dan met ons contact op via de contactpagina of bel gewoon 02 569 00 12.

 

Doe je zaak groeien.

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert BlueGround bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak