Haar grootouders startten lang geleden een bloemenwinkel en haar moeder nam de zaak over, maar Leslie Van Rossem (28) zag voor zichzelf geen toekomst in de bloemenwereld. Tot ze vijf jaar geleden voor een carrièreswitch koos en besloot om de winkel nieuw leven in te blazen. De Serre is een familiezaak in volle bloei.

Zelfstandige zijn is een uitdaging, want je wordt elke dag geconfronteerd met nieuwe dingen. Elk seizoen is anders in onze sector: in de lente zijn er de communies en Moederdag, in het najaar pieken we rond Allerheiligen en de feestdagen. Het komt erop aan telkens goed voorbereid te zijn en efficiënt te plannen.

‘Mijn moeder en ik zijn een topteam. Ons enthousiasme vertaalt zich in mooie cijfers.’

Mijn zaak betekent voor mij een boeiende combinatie van verantwoordelijkheid opnemen, contact met de klanten, administratie. Je weet nooit wat de dag zal brengen. Soms is er een sterfgeval en moeten we plots stevig doorwerken om bloemstukken te maken voor de begrafenis. Maar mijn moeder en ik zijn goed op elkaar ingespeeld, wij zijn een topteam.

Voor ik zaakvoerder werd, hielp ik deeltijds mee in de winkel, maar voelde ik me niet zo verantwoordelijk. Nu ik fulltime meewerk, merk ik dat ik veel ondernemender ben. Ik heb hotelmanagement gestudeerd en die opleiding komt goed van pas in mijn job. Ik zou niet alleen maar boeketten kunnen maken. Ik hou me ook graag bezig met de boekhouding en alles wat bij een eigen zaak komt kijken.

‘Ik moet niet wakker liggen van mijn boekhouding. Ik kan erop vertrouwen dat alles in orde is’

Mijn boekhouder is mijn back-up en mijn geruststelling. Ik heb een fantastische relatie met vennote Carine Vanroy, zij volgt mijn zaak op. Ongelooflijk hoe zij meeleeft. Ze neemt ook zelf initiatief om samen te zitten. Ik kan haar altijd bellen, met de stomste vragen als het moet. Ik moet niet wakker liggen van mijn boekhouding, ik kan erop vertrouwen dat alles in orde is. Ze is ook eerlijk, als iets niet mogelijk is dan gaat ze je niets wijsmaken, je weet op elk moment waar je aan toe bent.

Ik herinner me nog goed die keer toen ik plots een mailtje kreeg om te horen hoe het bij de notaris geweest was voor de opstart van de bvba. Dat ze meer doet dan de cijfers analyseren, maar echt meeleeft met wat voor ons toch een grote stap was, dat deed plezier.

Het cliché van de droge boekhouder klopt in dit geval totaal niet. Carine is een spontane vrouw die haar job echt graag doet.

Ik heb het aan BlueGround te danken dat we staan waar we nu staan. Ze geven ons het vertrouwen en het nodige duwtje in de rug om de volgende stap te nemen en de zaak te laten groeien.

Over vijf jaar wil ik dat de zaken nog steeds even vlot lopen als vandaag. Het is niet mijn ambitie om heel groot te worden. Ik doe mijn werk doodgraag en ik zit er niet mee in om hard te werken, maar ik wil ook nog een sociaal leven naast mijn werk. Die balans is nu perfect, zo mag het blijven.