Nieuws

Share

Verlenging overbruggingsrecht 2021

Op 15 januari stemde de ministerraad in met een verlenging van het dubbel overbruggingsrecht tot en met februari 2021. Goed nieuws dus voor de vele ondernemers die momenteel getroffen zijn door de coronacrisis en hierdoor onder dezelfde voorwaarden de steun kunnen aanvragen. Hieronder een beknopt overzicht van de regeling:

Dubbel overbruggingsrecht

Periode

Januari en februari 2021

Verplichte sluiting

Onderneming is verplicht gesloten
Onderneming is volledig gesloten en is volledig afhankelijk van verplicht gesloten sector

Take away

Minstens tot eind februari zal het dubbel overbruggingsrecht nog combineerbaar zijn met beperkte activiteit als gevolg van afhaal van producten. Naar verwachting zal afhaal van producten niet langer meer cumuleerbaar zijn met het dubbel overbruggingsrecht na 1 maart.

Het voordeel

De uitkering verschilt naargelang het statuut (zelfstandig in hoofdberoep, bijberoep, student-zelfstandige,..) en de gezinslast van de aanvrager en bedraagt maandelijks:

  Met gezinslast Zonder gezinslast
Volledig uitkering (hoofdberoep)  € 3.228,20  € 2.583,38
Gedeeltelijke uitkering   (bijberoep)   € 1.614,10  € 1.291,69

 

Omzetdaling van 40%

Naast de verplicht gesloten sectoren zijn ook andere ondernemingen hard getroffen door de coronacrisis.  Ondernemingen die een omzetdaling van 40% kunnen aantonen hebben daarom mogelijk recht op het enkel overbruggingsrecht.

Periode

Januari – Maart 2021

Omzetdaling

  • De omzet van de laatst afgelopen maand wordt vergeleken met deze van 2019
  • Uit de omzetvergelijking van deze periodes dient er een daling van 40% te worden aangetoond.
  • De daling dient een gevolg te zijn van de coronacrisis.

Het voordeel

De uitkering verschilt naar gelang het statuut (zelfstandig in hoofdberoep, bijberoep, student-zelfstandige,..) en de gezinslast van de aanvrager en bedraagt:

 

  Met gezinslast Zonder gezinslast
Volledig uitkering  (hoofdberoep)    €1.614,10   € 1.291,69
Gedeeltelijke uitkering (bijberoep) €807,05  € 645,85 

         
Heb je vragen over de toepasbaarheid van het overbruggingsrecht in uw situatie, neem dan zeker contact op met ons team. Met plezier staan wij jou bij om de nodige aanvragen te doen.

Doe je zaak groeien. 

Al meer dan 48 jaar lang begeleidt en adviseert BlueGround bedrijven en ondernemers op het vlak van boekhouding en fiscaliteit. Kom nu te weten hoe wij jouw zaak versterken.

Plan een afspraak